bănci redirecționează românii către împrumuturile nebancare

Limitarea gradului de îndatorare la bănci redirecționează românii către împrumuturile nebancare?

Piața financiară din România se pregătește de schimbări la nivelul de îndatorare care va fi acceptat de acum înainte de instituțiile bancare, dar și de către cele nebancare, conform discuțiile la nivel de Banca Națională a României. Această măsură economică face parte din strategia de scădere a gradului de credite bancare și împrumuturi nebancare neperformante cu care se confruntă țara noastră, pe fondul creșterii dorinței românilor de a face diverse împrumuturi.

În general, românii preferă să se împrumute de sume mici de bani prin intermediul societăților ifn, care acordă credite urgente, cu valori de până în 2000 Ron, în timp ce alți români optează fie pentru credite ipotecare sau imobiliare, fie pentru împrumuturi de nevoi personale și de consum, conform Credix România. Dar, cum va afecta această măsură modul în care românii vor putea accesa un credit?

Care este scopul limitării nivelului de îndatorare a populației la bănci și ifn-uri?

Fondul Monetar Internațional a emis o directivă pentru toate statele Uniunii Europene care se confruntă cu un grad ridicat de credite neperformante (în 2017, în România nivelul împrumuturilor neperformante era de aproximativ 7, 3%, în timp ce la nivel de UE era de 4, 5 %). De aceea, începând cu cea de-a două jumătate a anului 2018 (în cazul în care acest proiect este aprobat de către instituțiile responsabile). Dacă până în prezent acest nivel era de 50% în cazul creditelor în Ron, cu dobândă fixă și de 40% în cazul celor cu dobândă variabilă, în acest caz noile limite fiind cu aproximativ 5% mai scăzute.

În ceea ce privește societățile nebancare, situația acestora este destul de clară, din moment ce aceste companii au acordat credite cu un nivel de îndatorare care a ajuns la valori de 70%-75%, ceea ce a condus la abuzarea acestui tip de împrumuturi online urgențe de către români. Unul dintre avantajele oferite de către societățile ifn este faptul că acestea acordă împrumuturi chiar și pentru rău-platnici, așa cum se precizează pe Credix.ro. Cu siguranță că de acum înainte românii vor întâmpina ceva mai multe dificultăți în obținerea unui credit (în mod sigur de la o societate bancară), dar situația nu o să fie atât de grea în cazul companiilor financiare ifn.

Acestea vor conținuă să ofere astfel de împrumuturi, mai ales că vor opta pentru valoarea maximă a dobânzii anuale efective, aplicând diverse comisioane (de analiză, de acordare credit, etc.). De altfel, din gama variată de avantaje oferite de astfel de companii ifn, unul dintre cele mai benefice pentru client este faptul că pot accesa chiar și împrumuturi rapide urgențe cu dobândă de 0% (pentru primul credit). Oricum, în cazul multor dintre aceste credite nebancare se puteau împrumută sume de bani limitate (maximul este de aproximativ 45000 Ron), ceea ce nu este atât de grav pentru mulți dintre românii care optează pentru un astfel de ajutor financiar.

Chiar dacă situația aceasta nu este pe placul Băncii Naționale a României și nici a instituțiile financiare, cu siguranță că îi va determina pe români să fie mult mai atenți la modul în care apelează la soluția oferită de către credite. Este foarte important (conform site-ului de comparație credite nebancare online Credix) să apelăm la astfel de opțiuni financiare numai în condițiile în care este absolută nevoie, ideal fiind să ne axam mai degrabă pe economisire!