Cat de practice sunt creditele rapide

Cat de practice sunt creditele rapide si de ce sunt preferate celor bancare?

In anul 2016, numarul institutiilor care acordau credite rapide si imprumuturi assimilate acestora era de 171 de companii; spre deosebire de acestea, numarul bancilor din Romania era de 31 de astfel de institutii. Intre timp, raportul de forte s-a inclinat si mai mult in favoarea primelor, dat fiind faptul ca aumai disparut din peisaj, cateva banci mici, care au fuzionat sau au fost absorbite de companii bancare internationale. Desigur, bancile inca ofera credite care sunt mai avantajoase in termeni de sume imprumutate, insa si institutiile IFN au inceput sa recupereze. Asadar, in favoarea cui inclina balanta?

Comparatie intre creditele rapide acordate de catre institutiile nebancare si imprumuturile acordate de catre banci

Bancile inregistreaza avantaje in ceea ce priveste suma care poate fi imprumutata si perioada de rambursare, ceea ce inseamna o valoare DAE mult mai avantajoasa pentru client. Institutiile nebancare si-au largit orizontul de ofertare si ofera acum atat credite de nevoi personale, cat si credite auto, astfel incat clientul beneficieaza de sume mai mari decat in cazul creditelor rapide obisnuite (care era intre 100 si 1500 Ron):

De altfel si termenul de rambursare a fost extins, astfel ca de la standardele din cazul imprumuturilor rapide (unde trebuie returnati banii in maxim 45-60 de zile), astazi, in cazul creditelor auto/de nevoi personale, se poate returna creditul in maxim 24 de luni (creditele de nevoi personale) si pana la 72 de luni (pentru cele auto). Iata ca institutiile IFN au inteles ca trebuie sa manifeste putina atentie la nevoile clientilor si au decis sa ofere aceste inlesniri, care fac acum aceste forme de imprumuturi rapide mult mai atragatoare.

Modul de depunere al documentatiei si procedura de verificare a solicitarilor este net in favoarea companiilor de creditare rapida, care pot acorda astfel de imprumuturi urgente intr-o perioada cuprinsa intre 10 si 60 de minute. In cazul bancilor, acestea au o procedura de verificare mult mai greoaie, care implica foarte multe documente, timp indelungat de asteptare, care poate ajunge pana la 2 saptamani si un grad ridicat de restrictivitate. Companiile nebancare solicita doar minimul de documente, care pot fi incarcate online, ceea ce scuteste clientul de drumurile obositoare.

Nu trebuie uitat nici faptul ca bancile nu acorda credite niciunui client care a inregistrat debite restante sau care figureaza in baza de date a Biroului de Credite. Astfel de solicitari sunt respinse din start, ceea ce nu se poate spune despre institutiile nebancare care acorda credite rapide (desigur, in anumite conditii) si celor care se incadreaza in aceasta categorie. Asadar, in aceasta privinta, companiile IFN sunt clar o optiune foarte avantajoasa pentru cei care au nevoie de bani si nu gasesc ajutor la o banca.

Bancile impun limite si-n ceea ce priveste nivelul salarial, astfel ca mai avantajati sunt cei care inregistreaza venituri peste medie. In aczul societatilor nebancare, acestea acorda o sansa fiecarui salariat/pensionar sau persoane care inregistreaza venituri din alte surse legale, astfel incat gama celor care se bucura de posibilitatea obtinerii unui credit rapid este destul de ridicata. In acest fel, oameni din diverse categorii sociale pot obtine creditul la care a visat, fara a mai fi limitati de conditia realizarii unor venituri peste medie.

Dupa cum se poate observa, companiile nebancare si produsele oferite clientilor sunt mai practice pentru acestia, datorita conditiilor oferite, a modului in care pot fi obtinute, dar si a felului in care sunt tratati clientii. Prin urmare, concluzia este cat se poate de clara, si anume: credito rapido sunt o solutie pentru un numar din ce in ce mai mare de romani.