lipsa-educatiei-financiare-cauza-creditelor-rapide-neperformante-din-romania-in-2018

Lipsa educației financiare – cauza creditelor rapide neperformante din România în 2018?

Anul 2018 a început sub auspiciile unei probleme care tinde să se acutizeze pe întreg parcursul acestui an: creșterea în mod constant a dobânzii ROBOR. Începând cu anul 2017 în România creditele nu se mai acordă într-o altă monedă decât moneda în care beneficiarul, care solicită un împrumut, își încasează salariul. Drept urmare, în condițiile în care valoarea ROBOR la 1 luna este de 2, 88%, pentru 3 luni este de 2, 93%, iar pentru 1 an este de 3, 19% există motive de serioasă îngrijorare pentru orice viitor debitor.

Cu toate acestea, în fapt, nu valoarea ascendentă a dobânzii ROBOR este cauza pentru care în 2017 gradul de nerambursare a creditelor era de 7, 3 %, ci faptul că românii, în marea lor majoritate nu apelează la soluția creditelor rapide sau a celor de consum ori a împrumuturilor de nevoi personale pe motive bine întemeiate (conform Credix.ro). Ceea ce denotă un aspect cu adevărat îngrijorător: românilor le lipsește educația financiară necesară pentru a “învăța” că orice credit nebancar se folosește numai pentru motive bine întemeiate și numai că soluție de extremă urgență!

De ce au nevoie românii să se educe financiar?

Printre multele întrebuințări pe care românii l-ar da unui credit rapid online, conform site-urilor de comparație împrumuturi nebancare, așa cum este Credix, se numără achitarea ratei pentru un împrumut bancar, achiziționarea unor bunuri aflate la reducere sau pentru a-și recupera diverse obiecte lăsate în casele de amanet ori pentru a plăti participarea la un eveniment din familie (botez, nuntă, petrecere de logodnă, etc.).

Românii nu știu cum să dea o utilizare corespunzătoare banilor pe care îi pot obține foarte simplu, așa cum sunt împrumuturile fără acte online. Consideră că atât timp cât pot obține niște bani împrumut doar pe baza unui act de identitate trebuie să abuzeze de acest avantaj, pe care, în mod normal și dacă ar fi corect educați din punct de vedere financiar, nu l-ar folosi decât atunci când se află la strâmtoare cu banii. Iar acest lucru este și mai alarmant, din moment ce românii preferă să apeleze la surse de informare care nu sunt de încredere, așa cum sunt prietenii (peste 44% dintre aceștia), atunci când vine vorba despre bani.

De aceea, pentru că educația financiară ar trebuie introdusă ca materie de studiu în cadrul programelor de învățământ din România (așa cum se procedează din 2015, atunci când prin intermediul Băncii Naționale a României a fost introdusă ca materie opțională în instituțiile școlare care au agreat acest program) este necesar să învățăm să ne preluăm informațiile despre bani din surse sigure și verificate, precum site-ul BNR.

Printre aceste surse se pot numără și site-urile de comparație împrumuturi ifn, așa cum este Credix România, pentru că astfel de site-uri le oferă românilor acces la date care provin din piață și îi ajută să învețe să împrumute în mod responsabil. Doar în acest mod o să învățăm să avem mai mare grijă de finanțele noastre, să economisim și să apelăm la soluția oferită de împrumuturile nebancare urgente numai în acele situații în care nu există alte alternative!