Care este diferența dintre un împrumut și un credit?

 • 5k
 • 5k
 • 5k

Împrumuturile și creditele sunt mecanisme de finanțare diferite. Ambele sunt produse financiare care oferă capital împrumutatului, dar diferă în ceea ce privește definiția și obiectivele. În timp ce un împrumut oferă toți banii solicitați dintr-o singură dată, în momentul în care este emis, în cazul unui credit, banca pune la dispoziția clientului o sumă de bani, care poate fi utilizată la nevoie, folosind întreaga sumă împrumutată, o parte din ea sau deloc.
Diferențe între un împrumut și un credit

Un împrumut este un produs financiar care permite utilizatorului să acceseze o sumă fixă de bani la începutul tranzacției, cu condiția ca această sumă, plus dobânda convenită, să fie returnată într-o perioadă determinată. Împrumutul este rambursat în rate regulate. Principalele caracteristici ale unui împrumut financiar includ:

 • Tranzacția are o durată de viață prestabilită.
 • Odată ce întregul capital a fost rambursat prin plata ratelor (lunare, trimestriale, semestriale...), operațiunea se încheie fără posibilitatea de a mai accesa alți bani, cu excepția cazului în care se contractează un nou împrumut.
 • Dobânda se percepe la valoarea totală a sumei împrumutate.
 • Împrumuturile au o durată mai lungă, de obicei de ani.


Un credit este o formă de finanțare mai flexibilă, care vă permite să accesați suma de bani împrumutată, în funcție de nevoile dumneavoastră la un moment dat. Creditul stabilește o limită maximă de bani, pe care clientul o poate utiliza parțial sau integral. Clientul poate utiliza toți banii oferiți, o parte din ei sau deloc. Trecem în revistă principalele caracteristici ale unui credit care îl deosebesc de un împrumut:

Un împrumut este un produs financiar care permite utilizatorului să acceseze o sumă fixă de bani la începutul tranzacției, cu condiția ca această sumă, plus dobânda convenită, să fie returnată într-o perioadă determinată.

Mentionat Autor
 • Dobânda la credite este, de obicei, mai mare decât la un împrumut.
 • Dobânda se plătește numai pentru suma utilizată, deși poate exista un comision minim de plătit pentru soldul neutilizat.
 • Pe măsură ce banii sunt returnați, mai mulți bani vor deveni disponibili, cu condiția să nu fie depășită limita.
 • Spre deosebire de împrumut, creditul este de obicei reînnoit în fiecare an, pentru a permite clientului să continue să utilizeze această facilitate de credit ori de câte ori este necesar.


Modalitățile obișnuite de obținere a unei finanțări prin intermediul unui credit sunt cardurile de credit și facilitățile sau liniile de credit, care sunt în general aranjate printr-un cont curent în care se pot face depuneri și retrageri până la limita convenită.

Creditele sunt utilizate de obicei pentru a acoperi întârzierile dintre încasări și plăți pentru întreprinderi, pentru a face față unor perioade specifice de lipsă de lichidități sau pentru achiziții specifice. Pe de altă parte, împrumuturile sunt adesea utilizate pentru a finanța achiziționarea de bunuri sau servicii.